Strook Duchesse de Bruxelles

Lengte per rapport: 9 cm.
Breedte: 8 cm.

Duchesse is een kantsoort in delen gewerkt, ook wel genoemd: met afgeknipte draden.Ieder motiefje wordt apart geklost en met vullingen, hier vlechten met picots, aan de andere delen verbonden. Langs de buitenkanten van de motiefjes loopt een rand met wisselende loopparen en net daarbinnen een dikkere draad, de contourdraad. Kenmerkend is ook het reliëf dat bij de veerachtige bladeren goed te zien is en de opgelegde reliëfranken in het midden van de slingerlijnen.
Een stuk Duchessekant krijgt de toevoeging “de Bruxelles” als er delen in naaldkant zijn uitgevoerd. Dat zijn hier de roosvormige bloemen, die qua stijl veel naturalistischer zijn dan de kloskant bloemetjes. De bovenkant heeft een afsluiting van een eenvoudig linnenslagbandje met nog extra een bandje met “leerkens”. Met dit 2e bandje werd de kostbare kant aan de kleding vastgezet, een deel van de stof is nog zichtbaar.

Strook Duchesse de Bruxelles

Strook Duchesse de Bruxelles

Strook Duchesse de Bruxelles - detail

Strook Duchesse de Bruxelles – detail

Bij het bestuderen van de gehele strook valt op dat de onderdelen van ieder rapport niet gelijk zijn. Soms is het garen, vooral de contourdraad, dikker en de hand van werken ook niet overal het zelfde. Waarschijnlijk werden de losse onderdelen bij verschillende kantklossters ingekocht en door een andere persoon aan elkaar gezet. In het grotere viel dat toch niet op, maar “onder de loep” is dat goed te zien.