Ronde strook kanten patchwork

Afmetingen:
randbreedte: 15,5 cm
doorsnede cirkel: 50 cm.

In mijn verzameling bevindt zich ook de ronde strook op bijgaande foto.Waarvoor deze strook ooit met veel geduld vervaardigd is, blijft voor mij tot nu toe een raadsel.

Ronde strook kanten patchwork

Ronde strook kanten patchwork

Aan de buitenkant is onder het aangezette kantje nog te zien dat hier een stof aangenaaid is geweest; dat wijst dus op een groter geheel. Het is niet duidelijk of er ook in het midden stof heeft gezeten. En waarom is de rand doorgeknipt?

De ronde rand is opgebouwd uit segmenten, afgewisseld met straalsgewijs lopende baantjes.Dit is niet regelmatig gedaan, want af en toe lopen er twee kantjes naast elkaar. De segmenten zijn opgebouwd uit stukjes kant van allerlei soorten en breedtes.

Ronde strook kanten patchwork - detail

Ronde strook kanten patchwork – detail

Er zijn de volgende kantsoorten in dit stuk te vinden: éternelles, Valenciennes in zeer fijne en wat grovere uitvoeringen en diverse breedtes, tule, enkele Vlaanderse en Parijse kantjes. Ook een tamelijk grove kant met een tulegrond en sporadische een contourdraad om een motief.

Het lijkt het werk van een spaarzame huisvrouw, die voor al haar restanten een bestemming heeft gezocht en waaraan zij vele uurtjes heeft gewerkt.