Een sjaal van Applicatiekant

Breedte: 45 cm.
Lengte: 220 cm.

Een sjaal van Applicatiekant

Een sjaal van Applicatiekant

Dit luchtige mode-accessoire van 2.20 m. lang en 45 cm. breed uit mijn kantbezit, is zeker niet gedacht als een warme wintersjaal, maar meer als een frivoolvoorwerp om op zomeravonden mee te dansen of te flaneren. Tijdens het bal of in de zachte bries waaide de lichte kant bevallig achter de draagster aan.
De gekloste bloemen en bladeren vormen boeketten en ook randen, die de afwerking van de sjaal vormen. Ze zijn geklost in een techniek van kanten in delen en zijn in dit stuk geappliqueerd op een machinaal vervaardigde tule. Deze tule loopt achter de dichte delen van de bloemen en bladeren door. Alleen bij de open stukken werden delen weggeknipt, waardoor het ajour beter tot zijn recht kwam.

Een sjaal van Applicatiekant - detail 1

Een sjaal van Applicatiekant – detail 1

Een sjaal van Applicatiekant - detail 2

Een sjaal van Applicatiekant – detail 2

In het begin van de 19e eeuw zijn de eerste machines ontstaan die deze tule konden maken. Daardoor werden de kanten veel voordeliger en dus ook betaalbaar voor de gegoede burgerij. Voor de tijd van de fabrieksmatig gefabriceerde tule werd de Application de Bruxelles op een handgekloste grond – de fond drochel – genaaid. Deze was aanmerkelijk duurder en bleef voor de adel en andere rijke dames zeker favoriet. De Application de Bruxelles en de geappliqueerde kant op machinale tule bleven naast elkaar bestaan.