Berthe-kraag in Duchesse de Bruxelles

Breedte van de rand: 14 cm.

Een Berthe is een rond de schouders vallende kraag, die in de 17e eeuw als een strakke rand werd gedragen. Zoals met zoveel zaken werden ook veel mode accessoires in de 19e eeuw uit de oudere tijd overgenomen. De deels afgebeelde kraag stamt uit de 19e eeuw en viel niet strak maar met grote golven over de schouders van de draagster.

Berthe-kraag in Duchesse de Bruxelles

Berthe-kraag in Duchesse de Bruxelles

Berthe-kraag in Duchesse de Bruxelles - detail

Berthe-kraag in Duchesse de Bruxelles – detail

De techniek van deze kraag is de Duchesse de Bruxelles, een kantsoort in delen. Dat laatste wil zeggen dat ieder motiefje – bloemetje, blaadje, sierrandje – werd opgezet en afgehecht. De verschillende onderdelen werden dan later door middel van vlechten aan elkaar gehecht. Dit werk hoefde niet persé door de zelfde klosster te zijn gedaan. Het kan zelfs zijn dat een kantwerkster alleen maar de bloemetjes voor de halsrand maakte en een andere de bladvormen of de sierrandjes. In deze sierrandjes valt ook de aanwezigheid van een contour draad op; ook een kenmerk van de Duchesse-kant. De 3-bladige bladvormen zijn met reliëf gewerkt.

De toevoeging de Bruxelles slaat op het gebruik van naaldkant in dit stuk: in de ovale openingen zien we “pareltjes” van naaldkant en in de ronde bloemenkransjes vinden we roosjes met driedimensionale blaadjes. Duchesse-kant zonder deze naaldkantdelen noemen we Duchesse de Bruges (van Brugge), deze soort is over her algemeen wat grover en minder rijk van tekening.